Łuskarka FRV

Nowe maszyny, które spełniają normy higieniczne HACCP o wydajności od 300 do 6000 kg lodu na dobę.

Posiadają:

  • owalny kształt dna misy, co zapobiega osadzaniu się brudu,
  • otwierany od spodu zbiornik ułatwiający mycie niedostępnych miejsc,
  • możliwość bezpośredniego usunięcia osadów i zanieczyszczeń,
  • w pełni kwasoodporne ściany zbiornika co zapobiega utlenianiu się aluminium w porównaniu z tradycyjnymi maszynami,
  • idealna czystość produkowanego lodu dla twojego procesu technologicznego.

Zagrożenia higieniczne w maszynach starego typu

Czy widziałeś kiedykolwiek zbiornik wody w swojej łuskarce?
Nie? To dobrze - mógłbyś się przerazić!

W większości przypadków żaden z posiadaczy łuskarek nie czyści ich zbiorników wody i nie zakłada filtrów. Po niespełna kilkumiesięcznej eksploatacji we wnętrzu zbiornika znajdziemy: osady z kamienia, sole, tlenki żelaza, muł, części stałe, muchy, komary i inne. Czy z takiego lodu chciałbyś mieć swój towar?

Przy wdrażaniu systemu HACCP element ten zostanie uznany najprawdopodobniej, wcześniej czy później, za punkt krytyczny. Przy coraz bardziej rygorystycznych i niejasnych przepisach co do możliwości bezpośredniego kontaktu mięsa z lodem (np. nakaz foliowania zasypanego lodem kurczaka w pojemnikach) i coraz większego nacisku na wdrażanie systemu higieny i jakości HACCP w zakładach proponujemy zakup łuskarek FUNK-a.

Na zdjęciach poniżej:
przykłady niedbalstwa, uszkodzone i zanieczyszczone ściany nośne w zbiornikach łuskarek.